There was an error in this gadget

Tuesday, 18 October 2011

Laksa Penang





 
Inilah salah satu makanan kegemaran saya. Sangat menyelerakan. Kos menyediakan bahan pun tak banyak dan lagi menyediakan laksa penang ni sangatlah mudah dan simple. Tak da tumis2 ...rebus je kuahnya. Yang penting kuahnya mesti dari ikan yang sedap tak kira ikan salayang (sardin) atau ikan senangin pun boleh..baru ummmppphhh...yummy..yummy...yummy! Jom Makan

Siput Sedut


Masak lemak cili api siput sedut dengan batang keladi. Perghhh! inilah masakan mak kegemaran saya dan suami. Mula2 masak duu tak pandai nak ketuk ekor siput sedut tu tapi dua tiga kali cuba ok lah. Memang mabeles masakan ni, kalau hubby dapat lauk ni sure dia tambah nasi dua tiga pinggan. Tapi sekarang ni agak susah nak dapat siput sedut ni di pasar2. Harganya pun agak mahal...maklumlah dah termasuk dalam kategori makanan exotic.

Monday, 17 October 2011

Chocolate chip

 
Petang ni bz lagi..hehehe tak pe yang penting rezeki masuk. Alhamdulillah, kawan minta tolong buatkan chocolate chip. Chocolate chip yang saya buat ni bukan setakat bubuh chocolate chip tp ada pecahan almond and walnut. Bukan setakat rangup tapi menjadikan chocolate chip saya ini sangat special. Inilah kuih raya yang tak menang tangan saya membuatnya bila tiba musim raya. Tengoklah hari ni tak raya pun masih ada tempahan.

Sunday, 16 October 2011

Gardening

 
Selain dari memasak, berkebun tidak kira berkebun untuk tanaman hiasan atau makanan juga menjadi salah satu kegemaran saya pada waktu lapang.

Ini adalah para-para yang saya sedang buat untuk tanama orkid saya.

 
Pokok orkid yang ini masih belum berbunga lagi. Pokok orkid tidak perlukan sangat penjagaan yang teliti. Apa yang penting cukup air, cahaya serta baja yang konsisten dan sesuai.

Saturday, 15 October 2011

Kek Iman Fikr


Kek hari lahir Iman Fikr. Ini kek yang saya buatkan khas untuk Majlis Hari Jadi anak sulung saya yang ketujuh. Seronok betul dia mendapat kek ini. Berat kek ini lebih kurang 3 kg. Oleh kerana anak lelaki saya ini memang suka kan hidupan laut jadi saya decorate kek ini dengan tema Hidupan Laut dan di atas kek itu ada sebuah pulau yang masih dilitupi hutan dan di tengah-tengah pulau itu ada seorang budak lelaki yang menyandang beg sekolah. Itu lah anak saya Iman Fikr.